Kategorier
okategoriserat

Minnesord om Bengt-Åke Wennberg

Apertums årsmöte den 26 augusti 2022 inleddes med en parentation över Bengt-Åke Wennberg och våra minnen av hans insatser i svenskt arbetsliv i allmänhet och hans roll som grund för vårt arbete med att använda och utveckla undersökande samtal i synnerhet men också som en god och klok vän.

Bengt-Åke hade en glöd och ett otroligt engagemang i att – som jag uppfattade det – verka för en syn på hur man löser samhällsproblem och utvecklar organisationer – och egentligen i all form av samvaro – grundat på alla människors delaktighet. Alla berördas perspektiv och åsikter skulle fångas upp, för att gemensamt kunna skapa nya lösningar. Det är också en oerhört demokratisk syn på mänsklig samverkan! Förhoppningsvis, när tiden är mogen, kan hans tankar leva vidare mot ett sådant förhållningssätt.
Jag tackar Bengt-Åke för det stora han ville åstadkomma, och gjorde.

Erik Adolfsson

Det är tomt, det är ledsamt. En knivskarp röst inom organisation och ledning samt samhällsfrågor och dess processer i system, eller för oss medborgare som självständiga aktörer har tystnat. En vän och kunskapsvägvisare sedan början av 2000. En person som ständigt bröt i de diskurser vi kan kalla lingvistisk fancy dancing.
Bengt Åke erbjöd alltid sina tanketuvor och inbjöd oss till nedslag för fortsatt reflekterande när vi gör antaganden om maktens vana eller vanans makt.
Bengt Åke. Dina och Monicas skrifter står i bokhyllan och några finns alltid vid min säng för att ha som lektyr utifall jag behöver några intellektuella pendanger till det jag läst eller lyssnat till vid dagens nyhetsintag.
Tack Bengt Åke för att jag fick ta del av din kunskapsklokhet som spänner över många decennier. ”
I mitt minne djupt bevarat.

Tindra Anette Broström

Jag minns Bengt-Åke med värme. Jag uppskattade verkligen hans idéer. Som exempel hans syn på sociala kontrakt som ska styra organisationer och samhälle. Han motsatte sig principal-agent modellen med en hierarki där en överenhet bestämmer spelregler. Han ville inte att kapital ägarna ska ställa alla villkor i företaget.
För mig var Bengt-Åke en sund kritiker av dagens system och han hade en kreativitet som jag beundrar. Han hittade bl.a. på ordet friständighet som konsten att stå upp för sina rättigheter utan att kränka andra.
Han var generös att bjuda på sina tankar och vi hade ett pågående samtal via email.
Jag saknar honom

Thomas Ekbom

Vid ett tillfälle när jag funderade över en motsättning så kommenterade Bengt-Åke det med att när en motsättning eller en anomali dyker upp så är det ofta tecken på underliggande förgivettaganden. Bengt-Åke och Monica Hane hade och har förmågan att just under det att samtalet pågår, få syn på de där underliggande förgivettagandena som är styrande för hur samtalet går, lyfta upp dem genom att kunna formulera dem och påtala dem – en verkligt sällsynt förmåga som inte bara fordrar stor närvaro och observationsförmåga utan också mod.
Tack Bengt-Åke! Din bortgång är en stor förlust i utvecklingen av vår samhällskultur.

Marica Ohlsson

En sak som har slagit mig kring Bengt-Åke är hans kombination av praktisk erfarenhet via konsulterfarenheter och det myckna läsandet och tankarna och formulerandet kring dessa. Han har verkligen varit en reflekterande praktiker som Donald Schön skrev om.
Han borde räknas in bland de stora arbetslisvforskarna eller arbetslivsvetarna under den senare delen av 1900 talet och början av 2000-talet. trots att han inte vilat på de akademiska titlarna och meriterna. Han började i den praktiska erfarenheterna och gick till teorierna bakom med forskarna gjorde tvärtom.

Per Tengblad

Bengt-Åke Wennberg som en bokstavsdiagnos:

B som i briljant,
E som i energisk,
N som i nyttiggörande
G som i godmodig
T som i trotsig

Å som i ålderman
K som i kulturell
E som i egensinning

W som i vis
E som i envis
N som i noggrann
N som i närvarande
B som bokstavsrik,
E som i elskansvärd,
R som i rolig och
G som i gudabenådad

Birgit Hansson

Du är en av dom få personer jag känner som inte alltid håller med dina kunder. Det har hänt att jag entusiastiskt berättat en bra idé jag fått för dig och fått ett torrt svar – det där tror jag inte på. Och sen har det där svaret följts av en för mig ganska påfrestande lång dialog. Påfrestande för att det har varit jobbigt att byta perspektiv. Men mycket tacksam när jag väl fått ordning på mina tankar. Du har ett livsverk att vara stolt över.

Arne Andersson

Om man får barn lever generna vidare, men om man befruktar andra människors tankar det är ju också ett sätt att leva vidare. Att inspirera andra människor. Det har ju Bengt-Åke verkligen gjort.

Anita Häggblom

Fjärilseffekten var nåt Bengt-Åke lyfte fram – hur allt hänger samman och är ihopkopplat. Och hans varma person och nyfikenhet. Det var fantastiskt att komma till Bengt Åke och Monica och känna att man får sån lust att utveckla sig och förkovras. Och hemsidan och bloggarna. Och visst var han en stor person inom arbetslivsutvecklingen. Och vad skulle de stora bolagen och myndigheterna kunna säga om hans insatser, där han och Monica haft sitt stora livsverk.

Siv Östman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sajten använder "cookies" (små filer). Genom att fortsätta på sajten accepterar du cookies. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer. Learn more.