Kategorier
senaste mötet snäll och gnäll avgång 3 2022 inbjudan

Efter pandemin: effekter av ett ökat distansarbete på organisatoriska dialoger och samtal på arbetsplatsen 5 april 2022 kl. 11-12.30

Vi genomför under året ett antal samtal om organisatoriska dialoger och samspel på arbetsplatsen. Vi har tidigare samtalat hur våra relationer och attityder till varandra och verksamheten kan se ut i termer av ”Ska vi vara snälla eller gnälla?

Vi ska nu fokusera på en diskussion kring hur många av våra arbetsplatser kan komma att förändras efter det alltmer digitaliserade distansarbetet som många organisationer och medarbetare tvingats till. Men ”tvånget” har också drivit på en redan pågående utveckling av distansarbete. Det har handlat om effektivitet och flexibilitet för både verksamhet och medarbetare. Efter två år av restriktioner återgår vi nu till ett nytt normaltillstånd, säger många.
Vad tror vi om för- och nackdelar. Får vi en ökad stress? Är ett ökat distansarbete positivt för vissa och negativt för andra? Och inte minst, vad händer med förutsättningar för arbetsplatsens olika dialoger – arbetsplatsträffar, teamarbete och projektmöten, utvecklingssamtal, kundmöten osv. Kommer det att ställas nya krav på ledarskapet. Walk-around management ersätts av Management from a distance.

Nio av tio tjänstemän som har arbetat hemma vill fortsätta att göra det minst någon dag i veckan när pandemin är över, enligt en Novusundersökning från förra året.
I en undersökning från Microsoft 2020 sägs bl. a.:

  • Distansarbete är här för att stanna, hela 87 procent av svenska chefer uppger att anställda kommer jobba från distans även efter pandemin.
  • Att produktiviteten inte påverkas negativt av distansarbete, 75 procent av svenska chefer upplever samma eller ökad produktivitet.
  • Att ledarskap är en av nycklarna för att framgångsrikt lyckas med distansarbete. 63 procent av de tillfrågade cheferna i Sverige uppger att de ännu inte lärt sig hur de effektivt ska leda virtuella team.
  • Fyra av tio medarbetare i Sverige svarar att möjligheten till flexibelt arbete gör en arbetsgivare mer attraktiv att jobba för.

Unionen frågade sina arbetsmiljöombud om deras erfarenheter. Där konstaterades bland annat:

I framtiden vill både arbetsgivare och arbetstagare att arbetet ska kunna varvas mellan kontor och distans. På arbetsplatser där arbetsgivaren gjort en långsiktig plan för arbetet efter pandemin svarar sju av tio att arbetet ska kunna ske både på kontor och på distans. Nio av tio arbetsmiljöombud tror att tjänstemännen på deras arbetsplats vill växla mellan kontor och distans.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap redovisade nyligen en forskningsöversikt kring psykosociala arbetsvillkor, kompetensutveckling och balans mellan arbete och privatliv vid distansarbete

(Psykosociala arbetsvillkor, kompetensutveckling, produktivitet och balans mellan arbets- och privatliv vid distansarbete – Myndigheten för arbetsmiljökunskap (mynak.se)

En av författarna till rapporten, professor emeritus Gunnar Aronsson, kommer att ge en introduktion till ämnet vid vårt seminarium. Som en förberedelse kan man också ta del av resultatet vid ett webbinarium den 17 mars https://delegia.com/webbinarium17mars där bl a Gunnar medverkar.

Så välkomna till nya spännande samtal.

Tid 2022-04-05 1100-1230 Plats: Zoom

Anmälan till Thomas Ekbom tsekbom snabel a gmail.com senast den 31 mars

Ladda ner inbjudan som pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sajten använder "cookies" (små filer). Genom att fortsätta på sajten accepterar du cookies. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer. Learn more.