Kategorier
att samtala Kommunikativa och kreativa företagskulturer se, lyssna och lästips

Intervju med forskningsledare prof. Jöns Hilborn

Uppsala Universitet har halvtimmes online-sändningar på zoom en gång i veckan om olika intressanta saker som händer där. Idag, 25 januari 2022 intervjuades professor Jöns Hilborn, som leder en forskningsavdelning där kemi, biologi, ingenjörskonst och medicin kombineras med syfte att som han säger ”föra forskningsresultat från laboratoriebänk till klinik”. I det arbetet går mycket av hans tid till att ”skaffa” forskningspengar, det vill säga prata med investerare. Till det kommer att han även undervisar studenter. Nu, under en kort intervju, svarar han kort och begripligt om avancerad forskning och vad han menar är viktigt för en kreativ forskningsmiljö.

Det slår mig hur många olika språkområden han samtalar inom: de olika ämnenas fackspråk på avdelningen han förestår, företagarens och ekonomens språk som jag gissar är av mer populärvetenskaplig karaktär och som knyter an till de olika investerarnas personliga bakgrunder och erfarenheter, ett liknande populärvetenskapligt språk och en förmåga att knyta an till allmänmänskliga erfarenheter gissar jag är till god hjälp i guidandet av novis till avancerad expertis i hans undervisning! Uppenbarligen gör han detta med framgång. För inte nog med hans språkförmåga, dessutom lyckas han skapa och upprätthålla en kreativ forskarmiljö. I intervjun berättar han lite om hans uppfattning om vad som gynnar en kreativ miljö och hur han gör det.

… än har inte dagen zoom lagts upp, men medan man väntar kan man titta på de tidigare intervjuerna …

Kommande Upptalk Weekly

Tidigare Upptalk Weekly

, ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sajten använder "cookies" (små filer). Genom att fortsätta på sajten accepterar du cookies. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer. Learn more.