Kategorier
att samtala fria funderingar, teasers, förslag till samtal se, lyssna och lästips

Peter Kemp om filosofen Levinas

publ. 21 december 2021

Peter Kemp skriver i sin bok Levinas, en introduktion, om filosofen Levinas sökande efter sanningen. Den leder till att man kan få kunskap på två sätt. ” Dels kunskap genom erfarenheten av en verklighet som höjer sig över vad man kan föreställa sig om den eftersom den är något annat än våra blotta idéer om den. Dels kunskap som är ett fritt utvecklande av ett tänkande som kan få allt det möter att falla på plats i sina kategorier. … I det senare fallet triumferar den ensamma tanken som enbart är bekant med monologen, inte dialogen, och som menar sig vara universell och i stånd att omfatta allt som finns i denna totalitet”.
Jag hävdar att Apertum bäst söker sanningen om vår verklighet genom det första sättet.

Thomas Ekbom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sajten använder "cookies" (små filer). Genom att fortsätta på sajten accepterar du cookies. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer. Learn more.