Kategorier
samtal om samtal - dialogens förutsättningar 2021 06 09 inbjudan samtalsserien seminarieserie

INBJUDAN till Samtal om samtal – dialogens förutsättningar. 09.30-12.00, 9 juni, 2021


Efter vårt tidigare samtal om samtal i februari kände några av oss att ämnet inte var uttömt (o m det nu någonsin blir det). Vi i styrelsen tyckte att nyblivne medlemmen K.O. hade intressanta perspektiv som kanske inte hanns med. Så vi hörde med honom om att inleda ett fortsatt samtal. Han ställde upp och det här är hans ingång till samtalet. Vi hoppas att det ska intressera alla. /P.T. styrelsen
Vi träffas på zoom, samma länk som vanligt. T. skickar ut länk till alla anmälda, för allas vår bekvämlighets skull och för alla nytillkomna. /Admin

” Efter många års sökande efter välgrundade insikter om mänsklig samverkan så har jag kommit fram till att den viktigaste frågan är hur samtal kan få karaktären av gemensamt nyfiket utforskande snarare än en dragkamp om vem som har rätt och fel. Det är ett slags samtal som jag och många andra kallar dialog, till skillnad från diskussion och debatt som är mer konkurrenspräglade. I dialog så tänker vi tillsammans snarare än turas om att tala. Jag tro att vi behöver utveckla en rikare förståelse för hur dialog går till, så att det kan ske mycket oftare. Mitt intryck är att karaktären på dialoger är mångfacetterad och varierande, precis som vi människor. Jag tror det är mer fruktbart att se det som ett samspel snarare än något som en ledare kan framställa.
Jag vill bjuda in till en dialog om dialog, alltså ett samtal om vad som kan känneteckna sådana samtal och hur det kan uppstå. Vi kan utgå ifrån några arbetshypoteser som jag har, men jag är nyfiken på era perspektiv och vi får se vart samtalet tar vägen.
Ett särdrag som jag tycker mig se är att i dialog så är vi uppriktigt intresserade av vad de andra menar. Ett ifrågasättande förhållningssätt tror jag är viktigt i utforskande samtal, men det slår lätt över i att leta fel genom att misstolka.
Dialog underlättas när vi möter de andra där de är. Vi behöver känna av varandras perspektiv och låta samtalet utveckla ett associationsrum så att vi lättare kan förstå varandra tillräckligt väl. Därför är det också värdefullt om det som sägs utvecklar vad som har sagts innan. Samtidigt kan nya impulser göra samtalet intressantare.
När vi samtalar om ett ämne så kommunicerar vi samtidigt mer eller mindre medvetet om vad vi tycker om varandra. Det sker genom tonfall, kroppsspråk och vad som framgår ”mellan raderna”. Här visar vi vårt verkliga intresse för dialog. Jag upplever att professionella samtal präglas av positionering på ett sätt som stör det här relationella samspelet. Jag hamnar lätt i det mönstret själv. Det leder i sin tur lätt till att oenighet får karaktären av konflikt snarare än något som väcker nyfikenhet. Jag tror vi behöver förstå hur vi triggar varandra i sådana situationer.
K. O.”

Tid: Den 9 juni kl. 0930 – 1200
Plats: Zoom (länk skickas ut före seminariet)
Anmälan görs till T. E., tsekbom (snabela) gmail.com senast den 7 juni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Sajten använder "cookies" (små filer). Genom att fortsätta på sajten accepterar du cookies. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer. Learn more.